Bahan-Bahannya
250 g mentega
230 g gula halus
2 sudu teh ovalette
4 biji telur
250 g mentega
230 g gula halus
2 sudu teh ovalette
4 biji telur
270 g tepung kek
1 sudu teh baking powder
60 g susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu cair
1 sudu teh coklat emulco
1 sudu teh baking powder
60 g susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu cair
1 sudu teh coklat emulco
1 sudu teh esen vanilla
- Pukul mentega, ovalette dan gula halus hingga kembang/putih.
- Masukkan telur satu persatu sambil terus pukul hingga kembang gula larut.
- Masukkan susu pekat dan gaul rata.
- Perlahankan kelajuan mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata-rata.
- Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak.
- Satu bahagian dibiarkan plain dan satu lagi di bubuh susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
- Tuang adunan secara berselang seli antara adunan plain dan adunan coklat dalam loyang yang dialas dgn kertas tracing dan telah digris dgn mentega disekilingnya.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit
- Sejukkan 5-10 minit sebelum dikeluarkan dari loyang dan diletak di redai kek.
- Hiaslah mengikut cirarasa anda.
No comments:
Post a Comment